Image

Brandweer & andere hulpverleningsdiensten

Onder grote druk worden er bij de brandweer en andere hulpverleningsdiensten besluiten – soms letterlijk – in het heetst van de strijd genomen. Dit is niet zonder risico.

Na een aantal incidenten is bij de brandweer het principe 'Stop & denk na' geïntroduceerd. Maar waar moet dan over nagedacht worden? Bij SA Matters nemen we je hier graag in mee.

Stop & denk na, niet alleen tijdens de inzet

Goede situational awareness begint ruim voordat er daadwerkelijk een incident plaatsvindt. In de voorbereiding moet al nagedacht worden over waar menselijke beperkingen een rol spelen.

Alleen al het opstellen van plannen en procedures kan al – als je het op de goede manier doet – helpen bij een goede situational awareness. Maar… is het realistisch om te verwachten dat tijdens een inzet (notabene in het heetst van de strijd!) alles volgens plannen en procedures uitgevoerd kan worden? Nee, zeker niet als we weten tegen welke menselijke hindernissen we aanlopen bij besluiten nemen onder druk.

Zijn de mensen in jouw organisatie zich bewust van hun eigen beperkingen en hindernissen? Zijn er door het aanbieden van voldoende gereedschappen en werkwijzen daadwerkelijk momenten om 'Stop & denk na' toe te passen?  Grote kans dat het realistische antwoord hierop nee is.

Als je alleen maar een hamer tot je beschikking hebt, heeft het geen zin om te stoppen en na te denken over ander gereedschap… Tijd om de mensen in jouw organisatie genoeg gereedschap te geven!

Hoe wij kunnen helpen

Laat mensen kennis maken met situational awareness

Een veilige werkomgeving creëren en incidenten voorkomen? Boek een lezing, training of workshop voor de medewerkers in jouw organisatie.

Wij helpen jouw organisatie graag met...

Bewustwording van jouw beperkingen als mens; hoeveel neem je echt waar?

Evaluatie van incidenten en trainingen op Situational Awareness-vlak

Het leren van het de juiste vragen – die nodig zijn voor goede situational awareness – te stellen

Het creëren van een veilige werkomgeving door begrip voor elkaars beperkingen, ook buiten incidenten

Een kijkje in het brein om te snappen waarom FAB-CM en Stop & denk na zo belangrijk is

Advies over procedures en werkinstructies met de menselijke beperkingen in het achterhoofd

Wat wij bieden

Image

Lezingen & presentaties

Een lezing over Situational Awareness, op maat gemaakt voor het onderwerp van het evenement of de trainingsdag.
30-60 minuten

Image

Workshops

Interactieve workshop met herkenbare voorbeelden om zelf (een eerste) ervaring op te doen met Situational Awareness.
Halve dag

Image

Trainingen

Een interactief lesprogramma waarbij we je aan de hand meenemen langs de belangrijkste hindernissen voor Situational Awareness. Na afloop krijgen alle deelnemers een hand-out met opgedane kennis.
Halve, hele of meerdere dag(en)

Image

Incident-evaluatie

Het evalueren en nabespreken van incidenten met het oog op Situational Awareness. Hierbij gaat het vooral om het begrijpen, en niet om het oordelen.
Op aanvraag

Image

Programma op maat

Wil je verschillende mogelijkheden combineren? Bijv. een training na een incident evaluatie. Ook dat is mogelijk.
Op aanvraag

Vraag vrijblijvend meer informatie

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam

| Testimonials

WAT ANDEREN zeggen OVER ONS

Jan Wiersma

Tijdens de Sectordag brandweerzorg van Veiligheidsregio Groningen heeft Bart ons meegenomen in zijn visie op Situational Awareness. Bart wist tijdens deze sessie de mensen op basis van beperkte informatie mee te nemen in de verscheidenheid van beeldvorming. Hiermee toonde hij aan dat het bewustzijn kan conflicteren met de daadwerkelijke situatie. Hij wist aan de hand van realistische scenario’s de koppeling te maken met de praktijk waardoor het voor veel brandweermedewerkers tot herkenning leidde. Naast deze visie heeft Bart tips aangereikt hoe je hier in het operationele veld maar ook daarbuiten met elkaar om kunt gaan. Het was een waardevolle sessie met herkenning en nieuwe inzichten.

Johan Molenaar Veiligheidsregio Groningen